
Koeajossa Electrolux AssistentPRO EKM6100 + Lasagne resepti
Kaupallinen yhteistyö Electrolux
Sain testattavaksi loistavan Electroluxin AssistentPro yleiskoneen, josta tässä kevyt pintaraapaisu. Lisään tarinaa sitä mukaan, kun kokemusta karttuu.
Itseäni tässä laitteessa kiinnostivat erityisesti lisävarusteena saatavat lihamylly ja pastamankeli. Lihamylly osoittautui erittäin käyttökelpoiseksi kapistukseksi. Monesti kaupassa on paistilihaa tarjouksessa alle kympin kilo. Tällöin liha on itse jauhettuna edullisempaa kuin valmiiksi vakuumiin pakattu ja kaiken lisäksi maukkaampaa.
Lihamyllyssä on kaksi eri kokoista reikälevyä sen mukaan haluaako karkeampaa vai hienompaa lihaa. Laite on helppo kasata sekä kiinnittää yleiskoneen “otsassa” olevaan kiinnityskohtaan mihin kaikki muutkin tarvikkeet kiinnittyvät. Ostin kahden kilon paahtopaistin ja leikkelin sen suikaleiksi, jonka jälkeen jauhoin lihan kahteen kertaan karkeammalla reikälevyllä. Helppoa ja maukasta sekä edullisempaa kuin valmiiksi pakattu. Lihasta käytin kilon myöhempänä olevaan lasagneen ja loput pakastin. Lihamylly testattu ja toimi loistavasti.
Ja kun kone oli valmiiksi pöydällä oli helppoa vaihtaa lihamyllyn tilalle raastin. Kova porkkana sujahti näppärästi raasteeksi raastimella. Tosin yhden porkkanan takia en varmaan jaksaisi koko laitosta kaivaa esille vaan raastaisin sen ihan käsipelillä.
Lasagnen tarpeet oli nyt tällä tehty ja seuraavaksi pasta levyjen tekoon. Tykkään pastan tehdä itse silloin kun ei ole kiire mihinkään. Tähän asti olen pastan tehnyt ihan perinteisellä käsikäyttöisellä pastamankelilla.
Tää oli kyllä ihan paras keittöhärpäke pitkään aikaan meikäläisen kohdalla. Laittaa koneen pyörimään kakkos- tai kolmos teholla ja syöttää pastaa koneelle. Ihanan helppoa verrattuna käsikäyttöiseen.
Rakkautta ensi kosketuksella. Ja tämän takia kyllä jaksan kaivaa laitteen pöydälle jatkossakin.
Kaikenlaisten taikinoiden teko jäi vielä odottamaan viikonloppua eli siitä lisää sitten myöhemmin. Taikina määristä sen verran että maksimit pehmeän taikinan määrät ovat 2kg jauhoja ja 1,4kg vettä eli aika ison taikinan pyöräyttää tällä koneella.
Mikään äänetön kone ei ole enkä omaa kokemusta muitten valmistajien koneiden äänestä mutta kyllä tämän kanssa työskentelemään pystyy. Kulholle on kätevä hissi eli kone mahtuu paremmin työtasolle kaapiston alle kun siitä ei nouse mitään osia ylöspäin. Laitteessa on myös yksinkertainen ja helppo käyttöinen ajastin millä voi ajastaa laitteen pyörimään halutun ajan.
Tässä kaikki tällä kertaa koneesta ja nyt ruuan pariin.
Ainekset:
Lihakastike
- 1 kg jauhelihaa
- 1 pkt ilmakuivattua kinkkua
- 1 keskikokoinen porkkana
- 1 varsisellerin varsi
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 dl punkkua
- 1 prk mutti tomaattimurska
- 1 prk mutti tomaattipyre
- 5 dl kanalientä
- öljyä
- suolaa
- pippuria
Béchamel -valkokastike
- 75 g voita
- 1/2 dl jauhoja
- 9 dl täysmaitoa
- muskottipähkinä
- suola
Pasta
- 150 g durumvehnäjauhoja
- 150 g vehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
Lihakastike
Tämä resepti on helppo mutta vaatii aikaa. Maku on palkitseva kun malttaa hauduttaa lihaa pitkään. Hauduttamisen jälkeen kastike jäähdytetään ja annetaan maustua seuraavaan päivään, jolloin maku on rikkaampi ja syvempi.
Jos et itse jauha lihaa niin osta palvelutiskistä laadukasta paistijauhelihaa. Kuori ja putsaa vihannekset, raasta/pilko/silppua silppurissa kaikki pieneksi. Kuumenna iso kasari ja lisää 1 rkl öljyä ja kuullota vihanneksia. Ruskista toisella pannulla liha kahdessa kolmessa erässä ja lisää ne vihannesten joukkoon. Silppua kinkku pieneksi ja lisää joukkoon. Sekoita ainekset keskenään, lisää viini ja anna kiehahtaa sekoita hyvin .
Lisää tomaatit ja 4 dl kanalientä (1 dl säästetään seuraavaan päivään), kiehauta ja laske lämpöä anna hautua miedolla lämmöllä kolmisen tuntia. Jos kastike paksuuntuu likaa lisää vettä. Anna jäähtyä ja peitä kastike ja laita kylmään. Näin talvella helppo jäähdyttää pihalla.
Pasta
Pastan voi tehdä myös edellisenä päivänä. Kääri valmis taikina tiukkaan kelmuun ja laita jääkaappiin. Ota tunti ennen käyttöä huoneen lämpöön.
Sekoita jauhot keskenään ja laita yleiskoneeseen tai kaada pöydälle ja muovaa niistä kraatteri. Kaada kananmunat jauhojen sekaan kulhoon ja vaivaa ainekset yhteen. Jos teet käsin niin kaada munat kraatteriin ja sekoita jauhoja pikkuhiljaa munien sekaan. Kun kone on saanut ainekset yhteen vaivaa vielä hetki käsin pöydällä taikinaa.
Tein itse tähän lasagneen pastalevyt paksuus asetuksella 6 mutta voit toki tehdä itse ohuempiakin jos haluat. Eli kun pasta taikina on valmista niin sitten vain tekemään siitä sopivia levyjä pastakoneella. Mitoita pastalevyt niin että niistä riittää 7-8 kerrosta vuokaasi. Jauhota valmiit levyt etteivät tartu pöytään.
Valkokastike
Laita maito lämpiämään kattilaan. Sulata voi keskilämmöllä kunnes se alkaa kuplimaan. Lisää jauhot ja hämmennä minuutin ajan. Lisää maitoa kauhallinen kerrallaan hyvin aina hämmentäen. Kiehauta ja laske lämpöä ja anna hautua 8-10 min aina välillä sekoittaen. Lisää muskottipähkinä ja suola, maista ja ota pois levyltä. Tämänkin voit tehdä jo edellisenä päivänä.
Kasaus
Lämmitä kastikkeet. Lisää jauhelihakastikkeeseen jäljelle jäänyt kanaliemi. Jos teit valkokastikkeen etukäteen lämmitä se miedolla kunnes kauttaaltaan lämmennyt. Rasta juustot ja lämmitä uuni 180 asteeseen
Voitele vuoka voilla ja lisää pohjalle valkokastiketta. Tämän jälkeen pastalevyt, jauheliha, valkokastike ja lopuksi juustoraastetta. Toista 7-8 kertaa ja päällimmäiseksi reilumpi kerros juustoa (2 pkt aitocheddar).
Laita valmiiksi lämmitettyyn uuniin noin 35-45 min kunnes pinta kauniin kullan ruskea. Anna vetäytyä 15-20 min ennen tarjoilua.
Ruokajuomana meillä toimi tällä kertaa Suomenlinnan panimon Coyet Ale