Karitsan sisäfile & lakritsikastike
Ainekset:
- 1 karitsan sisäfile per syöjä
- pari pientä palsternakkaa per syöjä
- 4 dl HooKoo demi-glace kastikepohjaa (4: lle)
- 1 kpl Knorr fond du chef tumma naudanlihafondi
- 4 oksaa rosmariiniä
- 4 pientä sipulia
- urtekram raakalakritsijauhe
- hunajaa
- öljyä
- suolaa
- pippuria
Ota lihat tunti ennen valmistusta huoneen lämpöön. Ripottele pintaan kevyesti lakritsijauhetta, suolaa ja pippuria. Hiero ne tasaisesti ja jätä maustumaan.
Kun tunti on vierähtänyt, kuori palsternakat ja leikkaa pitkittäin halki. Laita ne uunivuokaan ja kaada päälle 1 rkl hunajaa, 1 rkl öljyä ja 1 tl suolaa. Sekoita mausteet hyvin sekaisin juuresten kanssa.
Laita uunivuuan pohjalle rosmariinin oksat ja palsternakat leikkauspinta alaspäin niiden päälle.
Vuoka uuniin 200 asteeseen noin 30 min.
Laita kastikepohja ja mausteliemi kattilaan porisemaan. Laita kastikkeen sekaan 1 tl lakritsijauhetta ja sekoita hyvin. Maista ja lisää lakritsia tarpeen mukaan. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä niin, että se paksuuntuu.
Laita sipulit kattilaan ja lisää vettä niin että kelluvat. Keitä sipuleita noin vartti ja nosta pöydälle odottamaan.
Aloita lihojen paisto 15 min ennen palsternakkojen valmistumista.
Öljyä lihat ja kuumenna valurautapannu savuavan kuumaksi. Paista lihoja reilu minuutti per puoli. Paista myös sivut kiinni, yhteensä koko paistoaika noin 3 min. Kääri paistetut lihat tiukkaa folioon ja jätä pöydälle vartiksi lepäämään, tällöin lihat ovat medium kypsiä.
Asettele palsternakat lautaselle ja lisää lihat. Leikkaa sipulit halki ja laita muutama kastike “kulhoksi” lautaselle.
Aivan täydellisen makuparin tälle annokselle luo Suomenlinnan Panimon Tin Soldier Black Apple