Grillattu mustekala & Provencen perunat
Ainekset:
- 1 kpl noin 1.5 kg kokonainen mustekala (pakaste tai tuore)
- 1 kg lapinpuikula
- 1 pkt chorizo makkaraa
- 1 rs kirsikkatomaatteja
- vihreitä ja mustia oliiveja
- 1 rkl Urtekram provencen yrtit mausteseosta
- ½ rkl Urtekram cajun mix
- ½ rkl Urtekram sitruunaruoho
- lehtisalaattia
- viinisuolaheinää
- persiljaa
- oliiviöljyä
Valmista ensin mustekala.
Putsaa vatsaontelo ellei ole putsattu. Leikkaa silmät pois niin ettei pää irtoa.
Käännä ylösalaisin ja poista nokka/suu. Huuhtele mustekala hyvin ja laita kattilaan 4-5l vettä ja 3 rkl suolaa kiehumaan, kun vesi kiehuu dippaa lonkerot kolme kertaa veteen niin ne käpristyvät nätisti. Tämän jälkeen keitä mustekalaa noin tunti. Kokeile veitsen kärjellä onko liha pehmeää ja jätä vetäytymään vartiksi.
Toinen vaihtoehto on valmistaa mustekala vesihauteessa sirkulaattorilla tai höyryuunissa.
Pakkaa mustekala vakuumipussiin ja kaada joukkoon oliiviöljyä. Vakumoi pussi ja hauduta 80 asteessa 4 tuntia.
Kypsennyksen aikana Laita perunat valmistumaan. Pese perunat ja leikkaa perunat kuorineen noin kolmeen osaan kiekoiksi.
Laita vuokaan perunat ja kaada päälle oliiviöljyä sekä provencen yrtit mausteseosta, sekoita. Paista uunissa 180 astetta noin tunti. Sekoita muutama kerta välillä että saavat väriä kauttaaltaan.
Tee chorizosta pientä murua ja paista pannulla. Laita talouspaperin päälle odottamaan.
Kun perunat alkavat olla kypsiä laita grilli kuumenemaan mielellään hiili. Leikkaa lonkoret erilleen kaada päälle öljyä ja ripottele cajun- ja sitruunaruoho maustetta.
Leikkaa tomaatit ja oliivit halki.
Paista lonkeroihin nopeasti nätti väri.
Paista kuumalla pannulla chorizon rasvassa tomaatit ja oliivit niin että tomaatit pitävät muotonsa.
Sekoita perunat, tomaatit ja oliivit. Asettele lautaselle, ripottele päälle chorizo murua, persilja silppua ja lisää lonkeot mukaan.
Ja eiku syömään!